Zijn niet alle wijnen veganistisch?

Aren't All Wines Vegan?

2 minuten lezen

Bij Pale Fox zijn we erg trots dat onze prosecco 100% plantaardig is. Het is een van onze kernprincipes. We horen je vragen: 'Wat is een veganistische wijn?' en 'Alle wijnen zijn toch wel veganistisch?' Gewoon - nee, veel zijn niet plantaardig. Dit lijkt misschien contra-intuïtief, dus we zullen uitleggen waarom ...

Mechanisch oogsten

Soms zie je wijnproducenten de term MOG of 'Material Other than Grapes' gebruiken. Om het bot te zeggen: mechanische druivenoogstmachines halen meer op dan alleen druiven. Er kan veel extra materie in de geoogste opbrengst terechtkomen, zoals bladeren, slakken en insecten. Dit kan ertoe leiden dat uw wijn mogelijk besmet wordt door deze wezens en dus niet strikt plantaardig is. Onze druiven worden zorgvuldig met de hand geplukt in de Valley of the Foxes, in plaats van met machines, wat garandeert dat er geen kleine dieren worden opgehaald met onze producten.

Het boeteproces

De belangrijkste reden dat een wijn niet als veganistisch of zelfs vegetarisch vriendelijk wordt aangemerkt, is hoe de wijn wordt geklaard, een proces dat 'beboeten' wordt genoemd. Fining komt na fermentatie; waar de natuurlijke suikers van de druiven worden omgezet in alcohol. Tijdens het fermentatieproces zorgen kleine moleculen zoals eiwitten, tannines, tartraten en fenolen ervoor dat de wijn er wazig uitziet. Hoewel deze moleculen allemaal natuurlijk zijn en op geen enkele manier schadelijk voor u, voegen producenten klaringsmiddelen toe om uw wijn te zuiveren. Ze werken door de ongewenste eiwitten om hen heen aan te trekken, wat resulteert in minder maar grotere deeltjes die gemakkelijk kunnen worden verwijderd.

prosecco bleek vos glas

Bij deze boetemiddelen zit het probleem. Voor rode wijnen is het klaringsmiddel van oudsher albumine (met eiwit), terwijl voor witte wijn caseïne (met melkeiwitten) is. Andere middelen, zoals gelatine (gemaakt van dierlijk beenmerg) en vislijm (een visblaasproteïne) worden soms ook gebruikt. Boeten met caseïne en albumine wordt meestal geaccepteerd door vegetariërs, maar is verboden voor veganisten omdat sporen van het klaringsmiddel in de wijn kunnen worden opgenomen.

Wat doen we anders? Voor Pale Fox gebruiken we alleen een klaringsmiddel op basis van klei, bentoniet. Daarom, of u zich nu identificeert als veganist of niet, uw bewustzijn kan zo duidelijk zijn als uw prosecco.

 

 

Meer lezen

8 Ideas for a Lockdown Valentine’s Day

8 ideeën voor een afsluitende Valentijnsdag

How to: Common Cocktail Mistakes

Procedure: Veelvoorkomende cocktailfouten

5 Ways to Make Mother's Day Special

5 manieren om Moederdag speciaal te maken